28 augusti 2011

Uppställningar

Hittade den här bilden i en tidning och kände igen mig. Den är precis som en sådan uppställning som jag har gjort många gånger. Människor som står, sitter och ligger i olika formationer. Det gillar jag att rita. Jag sparade fotot, det kan komma till användning en dag.


Sämre kan man ha det

Förstafemman

23 augusti 2011

En stor tystnad

Alldeles nu i Psykologtidningen nr 6/2011.

Delad tystnad är dubbel tystnad

18 augusti 2011

Ända sedan alltid

”Ever since I was eight or nine I´ve been standing on the shoreline...” är en textrad som ofta spelats upp i mitt huvud i sommar. Det är inget jag styrt över, den har bara spelats om och om igen. Jag började ana en bild och en dag åkte jag över Höga kusten bron, en annan dag åkte en dotter till USA och så tänkte jag på små fina väskor som barn brukar packa sina saker i... sedan blev det en bild.

Med inspiration från ”Shoreline” av Anna Ternheim.

Ever since i was eight or nine

I've been standing on the shoreline

Always waiting

For something lasting

Loose your hunger, you loose your way

Get confused and you fade away

Oh this town

Kills you when you are young

Oh this town

Kills you when you are young...

16 augusti 2011

Avsked

"Avskedet till semestern"
Senaste illustrationen till LO-tidningen.

Denna gång provade vi ett nytt format och en ny placering för bilden. Jag tycker den blev ett bra blickfång på uppslaget.

11 augusti 2011

Illustration i flera steg

Illustrationen till Du&jobbet är klar. Jag har en överenskommelse med tidningen att inte lägga ut bilder före tryckning. Därför visar jag juninumrets illustration i olka steg. Texten handlar om vilka faktorer som stressar mest på jobbet.

Först en skiss. Jag ritar med kulspetspenna eller tusch för det ska gå fort. Det tar ju längre tid att rita än att tänka så jag använder ”snabba pennor” för att hålla takten mellan hjärna och hand. Blyerts är alldeles för långsamt, kulspetspennan är snabbast.


Sedan bläddrar jag igenom min stora hög med infärgade papper för att hitta ett papper med rätt färgton, ytor och streck som passar till bilden jag ska göra. Det är viktigt att hitta rätt papper för det som redan finns där blir ett avstamp och kommer att påverka bilden mycket. Jag sneglar lite på min skiss och låter motivet växa fram i det färgackord som finns. Därefter är det som en lek med färger och figurer. Jag lägger till mer färg, tar bort figurer, målar över, ritar nytt, suddar, ritar, skrapar, målar… tills bilden är klar.

Ibland hoppar jag över skissen och direkt på bilden.

Färdig illustration, med pratbubbla.


Tryckt i tidningen.
Här ser jag att jag hade otur med klockan i bilden. Den hamnade precis bakom rubriktexten. Inte snyggt.

8 augusti 2011

På plats igen


Tillbaka i ateljén igen! Jobbet har börjat! Det känns kul. Tjuvstartade redan förra veckan eftersom jag skulle skicka iväg en illustration till LO-tidningen första arbetsdagen. Egentligen hade jag gjort en bild före semestern, men fick en annan idé som jag ville pröva. Tyckte den nya bilden blev bättre och John på redaktionen svarade "jättebra". Nu nästa illustration som är till Du&jobbet.