31 oktober 2011

Illustrerat x 3

Tre olika artiklar, tre olika illustrationer i tre olika nummer av tidningen Du&Jobbet.
Först handlar det om att vara nyanställd på jobbet och vilka fallgropar som är bra att undvika. Sedan om hur man kan avslöja att någon ljuger. Sist en fundering om vad San-folket i Afrika har att säga oss om att arbeta tillsammans.








28 oktober 2011

Från en kreativ konferens


Igår var jag inbjuden att prata på Cinergy – en inspirationskonferens i Västernorrland. Min konstnärskollega Eva-Leena Skarin och jag berättade om när vi jobbade som konstnärer i Kriminalvården under ett halvår i projektet SKISS.
Inbjudan till konferens

Vår presentation var tänkt att vara ett gott exempel bland andra för att inspirera till nya vägar och idéer. Det var en konferens där man försökte gå bortanför det traditionella och låta alla vara aktiva och deltagande under hela dagen. Vi fick skriva tankar på bordsduken, prata med så många som möjligt och runtom fanns tänkvärda texter att läsa.


Vår presentation gick bra och jag är glad att jag inte sa det som är bildtexten till denna teckning. Det hade varit helt fel.


















"Ska vi börja då så att vi får gå hem någon gång"




20 oktober 2011

Gamla vita teckningar

Medan jag sitter och ritar nytt som inte går att visa ännu, bjuder jag på några riktigt gamla bilder. Från en mapp långt in i datorn kommer här några blyertsteckningar som är början till mitt nuvarande arbetssätt och stil:



10 oktober 2011

Städning

När jag ska ge mig in i ett nytt projekt eller avsluta ett brukar jag städa. Det är inte så att jag tänker att jag ska städa, det bara blir. Antigen som en uppladdning eller urladdning. Det här brukar alltid hända efter varje semester. Städningen blir själva övergången från ledighet till projektet jobbet. I år blev det inte så. Jag bara flöt in i teckningarna och var själv lite förvånad.  Men förra veckan slog det till och plötsligt stod jag där med dammsugaren igen. En sån där städning brukar också innehålla någon sorts ommöblering. Denna gång åkte lite blandade kort och foton ner från en vägg för att ge plats åt mina keramikexperimet.

























Då kan man ju undra vad jag laddar för. Jo, jag börjar rikta min blick mot Britta Olofssons bokmanus. Jag har illustrerat två böcker som hon har skrivit: ”Modiga prinsessor och ömsinta killar” och ”Meningsfull samling”. Nu har jag städat mig fram till den tredje. 

7 oktober 2011

Överraskningar


I veckan var jag på föredrag. Jag gillar att gå och lyssna på folk som pratar om intressanta saker. Jag gillar också att rita av de som pratar. Medan jag tittar och lyssnar på föreläsaren låter jag pennan gå över pappret. Det är som en lek för ögat, handen och pennan. Ibland träffar det rätt, ibland blir det mest konstigt. Det bästa är att jag vet aldrig riktigt hur det blir. 





2 oktober 2011

Skogen


Många säger att de tycker så mycket om att gå i skogen. Ibland funderar jag på vad man menar. ”Att gå i skogen” låter ju inte som att man följer någon skogsväg eller ett tillrättalagt motionsspår. För mig låter det som att man bara går rakt ut och in i skogen. Men går man inte vilse, tänker jag. Kommer man fram, undrar jag sen. Skogar kan ju vara täta, blöta, mörka, farliga, svåra. I mina tankar ser jag människofigurer som irrar fram med karta och kompass i ena handen och hugger sin egen väg med yxa och machete i den andra, klädd i stora stövlar och pannlampa…..
... under tiden gör jag bilder om skogen. Här är några detaljer från en teckning. Den känns mera som en sagoskog